De winnaars van de Online Radio Awards zijn bekend!

Op donderdag 19 mei jl. zijn in Beeld & Geluid Hilversum de winnaars van de OnIine Radio Awards 2022 bekendgemaakt. De award voor beste online radiostation ging naar KINK. Roderick Veelo won de award voor beste online presentator, maar ook zijn TPO Podcast viel in de prijzen als beste podcast van 2022. 

Vier op de tien willen betalen voor podcast

 VieCuri start jaarlijks onderzoek naar ervaringen van patiënten - April -  VieCuri Medisch Centrum

Vier op de tien Nederlanders zijn bereid om maandelijks te betalen voor een podcast. Een derde wil maximaal vijf euro betalen. Acht procent tien euro. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Potter Marktonderzoek in opdracht van de v-OR.

Uit het onderzoek blijkt verder dat 64% van de respondenten  ouder dan zestig jaar nooit luistert naar een podcast. Slechts 13% van de jongeren in de doelgroep 16 – 29 jaar luistert nooit naar een podcast. De luisterfrequentie neemt toe naarmate mensen jonger zijn, zo blijkt uit het onderzoek.

De luistertijd naar podcasts neemt toe, zo blijkt uit het onderzoek. 70% van de respondenten luistert langer dan een kwartier naar een podcast. Dat is enkele minuten meer dan enkele jaren geleden in Nederland. 

De leden van de v-OR krijgen het onderzoeksrapport automatisch per e-mail toegestuurd.

Voor andere geinteresseerden is het onderzoeksrapport (tarief 50 euro) per e-mail te bestellen via info@v-or.nl

 

Nominaties Online Radio Awards 2022 bekend

Met de Online Radio Awards worden voor de vierde maal in de Nederlandse radiogeschiedenis prijzen uitgereikt voor online radiomakers en podcasters. In de stemperiode zijn er in totaal 18.176 stemmen binnengekomen. De online radiostations, podcasts en de presentatoren met het meeste aantal publieksstemmen zijn genomineerd.

Dit zijn de genomineerden per categorie:

Beste Podcast:

Beste Presentator:

Beste Online Radiostation:

Stembus geopend voor Online Radio Awards 2022

 

Vanaf vandaag kan het publiek weer stemmen op hun favoriete online radiostation, presentator en podcast voor de Online Radio Awards 2022.

De prijzen voor de beste online radio- en podcastmakers van Nederland worden donderdag 19 mei 2022 uitgereikt tijdens de Online Radio Day vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Mediastad Hilversum.

Congres
Tijdens de Online Radio Day is er voorafgaand aan de Online Radio Awards weer een congres georganiseerd. Voor dit jaar is er gekozen voor het thema ‘Vernieuwing’. De dag start met diverse workshops, waarbij jongeren van middelbare scholen uit Mediastad Hilversum de mogelijkheden leren van het maken van radio en podcasts. Om 14:00 uur start het congresdeel onder leiding van ‘Miss Podcast’ Mischa Blok, waarbij diverse mediaspecialisten waaronder Iwan Reuvenkamp (DPG Audio), Jan Eleveld (Microsoft Radio) en Daniel Smulders (Jumbo Radio) vertellen over hun vernieuwingen op het gebied van audio. Ook kan er tijdens het congres door het (online) publiek worden gestemd op verschillende stellingen op het gebied van radio en podcasting. Het congres wordt afgesloten met een speciale live podcast ‘Dit Wordt De Radio’ door Arjan Snijders, Ron Vergouwen en Marcel van Roosmalen.  

Online Radio Awards
Direct na het congresdeel start om 16:00 uur de uitreiking van Online Radio Awards. Het prijzenfestival voor online radiomakers en podcasters, die na een coronapauze, weer feestelijk worden uitgereikt in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, waarbij ook diverse verrassende acts op het podium staan. De awardshow wordt gepresenteerd door radio-icoon Erik de Zwart.   

Stemmen
Het publiek kan vanaf vandaag op de geheel vernieuwde website onlineradioawards.nl  stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. De jury kiest uit de shortlist met de meeste stemmen de winnaars. De shortlist bestaat per categorie uit 5 nominaties.

Partners
De Online Radio Awards en Online Radio Day is een initiatief van de verenigde Online Radiostations (v-OR) en Spreekbuis.nl. Het event wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors: Stadsfonds Hilversum, De Radiofabriek, Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Starlive Communication & Events, Angry Bytes, SOB, JUKE, Galio online audio, Röde, Mafico, SENA, Hof Broadcast Services, E-Power Radio & Online, Media Park Hilversum, WeDigital en Chain. Media partners zijn Nederland Media Nieuws, PodNL, FONK, Live Hilversum en De Gooi & Eemlander.

Kijk voor meer informatie op onlineradioawards.nl

Online Radio Awards vernieuwt in voorjaar 2022

De organisatie van de Online Radio Awards, de stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en medianieuwssite Spreekbuis.nl, heeft ervoor gekozen om de uitreiking van de Online Radio Awards te verschuiven naar 19 mei volgend jaar.

De prijzen voor de beste online radio- en podcast(makers) van Nederland worden traditiegetrouw dan weer uitgereikt tijdens de Online Radio Day vanuit het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in de Mediastad Hilversum. De Online Radio Day staat volgend jaar geheel in het teken van ‘vernieuwing’.

Peter Contant (voorzitter v-OR): ‘Het samenbrengen van online radio- en podcastmakers is een belangrijk onderdeel van ons event. Door de nog steeds bestaande beperkingen en onzekerheden, waardoor ook de Open Studio dagen dit najaar geen doorgang vinden, kiezen we ervoor om de Online Radio Awards en de Online Radio Day naar mei 2022 te brengen. We kunnen hierdoor een hoogwaardig evenement neerzetten waar wij en de mediastad trots op kunnen zijn’

Richard Otto (uitgever Spreekbuis.nl): ‘Er ligt nu 100 jaar radio achter ons; tijd om vooruit te kijken. Radio is nog steeds alive and kicking. Diverse ‘online only radiostations’ trekken al meer luisteraars dan FM-stations. Podcasting is al lang geen hype meer en landelijke uitgevers en merken nemen audio mee als vast onderdeel van hun mediamix of distributie. En dan hebben we ook nog de opkomst van text to speech, interactive audio technology en social audio. De volgende Online Radio Day staat daarom in het teken van ‘vernieuwing’.

Online Radio Day

De Online Radio Day is in korte tijd uitgegroeid tot het grootste gratis toegankelijke radio- en podcast event voor de gehele industrie in Nederland. Gedurende de Online Radio Day wordt er de gehele dag live online radio gemaakt, zijn er workshops, is er een congres, een expo en worden de resultaten van het jaarlijkse Online Radio en Podcast Onderzoek bekend gemaakt. De dag wordt afgesloten met een feestelijke uitreiking van de Online Radio Awards.

Online Radio Awards
De Online Radio Awards is een initiatief van de stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en medianieuwssite Spreekbuis.nl. Jaarlijks worden de makers in de spotlight gezet om online radio en podcasting verder onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Het publiek kan zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. Een deskundige jury kiest uit de genomineerden een uiteindelijke winnaar.

Afgelopen jaar ging de award voor het beste online radiostation naar Efteling Kids Radio. Bastiaan Meijer, bekend van de spraakmakende podcast Podbast, won de award voor beste presentator en de award voor beste podcast van 2020 ging naar de Zelfspodcast van Jaap Reesema en Sander Schimmelpenninck.

Jury
De jury van de 2020-editie van de Online Radio Awards bestond uit: Adam Curry (ondernemer), Mischa Blok (radio- en podcastmaakster NPO Radio 1), Vincent Bijlo (Cabaretier, podcaster en radio columnist). Pierre Papa (Radiocoach), Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF), Liedewij Hentenaar (directeur RAB), Peter Contant (hoofdredacteur Max Magazine/de glossy CLASSY Lifestyle en voorzitter v-OR) en Richard Otto (Tens Media/XS2AUDIO en uitgever van Spreekbuis.nl).

Elske van de Fliert... welkom bij de v-OR!

Profielfoto van Elske van de Fliert

Elske van de Fliert is expert op het gebied van groener, schoner en slimmer rijden. Pragmatisch en creatief weet zij dit onderwerp tastbaar te maken.

Dit doet zij onder andere vanuit haar bedrijf Zero-e, maar ook met haar Slim Leasen Podcast. Deze podcast gaat vooral over groener, schoner em slimmer rijden.

De Slim leasen podcast vind je via: www.slimleasenpodcast.nl 

Wil je meer weten over Elkse, kijk dan ook even op www.zero-e.nl/wie-is-zero-e/over-mij

 

Hallo Kids Radio... welkom bij de v-OR!

 

Hallo Kids Radio is de allernieuwste online radiozender voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 4 tot 10 jaar. 

Bij Hallo Kids Radio hoor je de grootste hits van nu en muziek voor en door kids. Een belangrijke rol is weggelegd voor interactie met luisteraars. Radio met, voor en door kinderen, waarbij entertainment en educatie hand in hand gaan. 

Initiatiefnemers zijn Mayoni Oosterhoff en Arnoud Schellenberg die eerder werkten voor Efteling Radio. 

De streamingzender brengt een mix van eigentijdse popmuziek en kidshits. Volgens de makers is interactie met de luisteraars ook een belangrijk element: entertainment en educatie trekken samen op, met bijvoorbeeld veel aandacht voor kinderboeken die door luisteraars onderling worden getipt.

DJ’s Mayoni Oosterhoff en Arnoud Schellenberg wonnen vorig jaar de Online Radio Award 2020 met Efteling Kids Radio, maar besloten kort geleden een eigen zender te starten. Arnoud: “Onze ambitie is om een relevant platform te worden voor deze specifieke doelgroep. Om ze te betoveren met het medium radio. Een sprong in het diepe, maar we gaan dit gewoon doen!”.

Kijk voor meer info ook op www.hallokidsradio.nl

 

Meld je hier aan voor de v-OR bijeenkomst!

Vanwege de recente corona maatregelen gaat de nieuwjaarsborrel van 10 januari 2022 niet door!

Zo gauw we zicht hebben op een situatie die een v-OR samenkomst in Hilversum mogelijk maakt, zullen we deze eerste meeting in het jaar alsnog van start laten gaan. Het is gewenst om met elkaar het nodige te bespreken over de status van de podcast en de online radio. Er zijn veel ontwikkelingen gaande en die willen we graag met elkaar delen en bij voorkeur niet via Zoom of Teams maar fysiek.

Iedere bijeenkomst nodigen wij één of meerdere gastsprekers uit. Heb je leuke iedeën of ben je zelf een interessante gastspreker? Geef het even door via info@v-or.nl 

Wil je een ook v-OR bijeenkomst of een v-OR borrel bijwonen? De bijeenkomsten en borrels zijn uitsluitend voor onze leden. Iedereen die één of meerdere online radiostations of podcasts vertegenwoordigd kan lid worden. Aanmelden kan hier!


Mobiliteitsexpert en podcastmaker Geert Kloppenburg

Even voorstellen: nieuw v-OR lid Geert Kloppenburg.

Geert is expert op het gebied van mobiliteit en maakt al jaren interessante podcasts over de thema’s Smart Mobility en Smart City.

Kernvraag die hierbij de rode draad vormt. Hoe houden we grootstedelijke gebieden bereikbaar en levendig om te wonen? zijn podcasts bieden concrete oplossingen voor de toekomst van onze steden. Geert gaat hierbij in gesprek met innovatieve ondernemers, wetenschappers en beleidsmakers.

 

Wil je Geert Kloppenburg horen? Luister hier?

Online Radio en Podcast Onderzoek

Bijna een op de vijf consumenten geeft aan dat tijdens de ‘corona quarantaine’ hun luistergedrag compleet is veranderd. Twee derde van de podcast luisteraars geeft aan in deze periode meer podcasts te zijn gaan luisteren. Dat blijkt uit het Online Radio en Podcast Onderzoek 2020 van de v-OR.

In september 2019 heeft de v-OR ook een onderzoek laten uitvoeren door DVJ Insights om meer kennis te vergaren over het luistergedrag en de ontwikkeling daarvan op het gebied van online radio en podcasts. In 2020 is het onderzoek opnieuw in dezelfde periode uitgevoerd om te kijken of ontwikkelingen zich voortzetten of dat er nieuwe ontwikkelingen te zien zijn.

Buiten de coronaperikelen om werd ook gevraagd in hoeverre de online audiovormen impact hebben op consumptie van traditionele media. Net als vorig jaar stelt bijna de helft van de respondenten, die naar podcasts/online radio luisteren,  minder reguliere radio te luisteren vanwege podcasts en online radio. Driekwart denkt ook dat online audiovormen belangrijke media worden of al zijn.

‘Reguliere of FM? radio is ouderwets’
Opvallend is ook dat 32% van de respondenten aangeeft dat door de komst van de nieuwe audio-vormen zij de reguliere audio-vormen als ouderwets zien. In de nieuwe onderzoekscijfers blijkt ook dat reguliere radio geassocieerd wordt met termen ‘gezellig’, ‘makkelijk’ en ‘muziek’, maar ook de term ‘reclame’ als negatieve associatie bij veel consumenten naar voren komt.

Groei in online audiovormen
Uit het onderzoek blijkt verder dat alle online audiovormen, waaronder online radio, on-demand streaming diensten (vooral Spotify en Youtube) en podcasts een groei laten zien ten opzichte van 2019. Online radio wordt door 35% van de consumenten gebruikt, on-demand streamingplatformen 44% en podcasts 17%.

Meer audio in het onderwijs
Op scholen wordt er naar school TV gekeken en moeten er verplicht boeken worden gelezen. Zou er in het onderwijs ook meer aandacht voor audio (luisterboeken, podcasts etc.) moeten zijn?  Iets meer dan de helft van de respondenten (56%) vindt dat er meer aandacht moet zijn voor audio in het onderwijs. Dit wordt als belangrijk gezien en passend bij deze tijd en de toekomst.

Reclame is steeds minder een probleem
Reclameboodschappen zijn voor de meeste (online) radiostations en podcasts de belangrijkste inkomstenbronnen. 41% procent ergert zich niet aan reclameboodschappen in (online) radioprogramma’s en podcasts en snappen dat het nodig (dit was vorig jaar 35%). Een derde van de respondenten ‘zapt weg’ bij een reclameboodschap en 21% kiest bewust voor een audiomedium zonder reclame, zoals Apple Music of Spotify premium. Opvallend is dat 61% er voor open staat als geen reclameblokken meer worden ingezet, maar reclame als ‘branded content’ in de (online) radioprogramma’s of podcast worden vermengd. Relevantie is hierbij wel belangrijk volgens de respondenten.

Betalen voor audio het nieuwe normaal?
Een alternatief voor reclamevrij audio luisteren zijn premium streamingdiensten zoals Spotify Premium en Deezer. Meer dan de helft (65%) betaald niet voor on-demand/online radio. Iets minder dan de helft geeft aan hier ook niet toe bereid te zijn, terwijl iets meer dan de helft wel verwacht dat dit over 5 jaar gebruikelijker zal worden om te doen.

40% is echter wel bereid om te betalen voor een reclamevrij (online) radiostation of podcast. Daarnaast geeft 17% aan dat dit afhankelijk is van het tarief.

Het Online Radio en Podcast Onderzoek 2020 werd tussen 11 t/m 14 september uitgevoerd door onderzoeksbureau DVJ Insights onder een consumentenpanel van 501 respondenten in opdracht van de verenigde-Online Radiostations. Doelstelling is om op de dag van de Online Radio Awards 2020 het consumentengebruik van podcasts en online radio in kaart te brengen.

 

 

Winnaars Online Radio Awards 2020

Op dinsdag 6 oktober zijn in Beeld en Geluid de winnaars van de Online Radio Awards 2020 bekendgemaakt. De award voor beste online station ging naar Efteling Kids Radio. Bastiaan Meijer, bekend van de podcast Podbast, won de award voor beste presentator. De award voor beste podcast van 2020 ging naar de Zelfspodcast van Jaap Reesema en Sander Schimmelpenninck.

Beste Online Radiostation: Efteling Kids Radio
De award voor Beste Online Radiostation werd door Beeld & Geluid-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer uitgereikt en ging dit jaar naar ‘Efteling Kids Radio’.  Andere genomineerde online stations waren ‘Qmusic Het Foute Uur’, ‘Soulshow Radio’, ‘KINK’ en ‘Olympia Radio’.

Juryoordeel: 
‘Wat Omroep MAX voor ouderen toevoegt, doet Efteling Kids Radio voor kinderen, aangezien ze een specifieke doelgroep aanspreken die wat radio betreft niet of nauwelijks wordt bediend. Het bekende pretpark laat met de eigen online zender horen dat radio ook nog steeds een zeer geschikt medium is voor een jonger publiek. Hier kan vooral de publieke omroep nog wat van leren. Efteling Kids Radio is hoogstaand op het gebied van productie, professionaliteit, verhalen en presentatie. De zender is innovatief en biedt een hoge mate van interactiviteit door een app waarmee kinderen audioberichten kunnen inspreken, die ook weer op de radio te horen zijn. Efteling Kids Radio biedt echt toegevoegde waarde in het Nederlandse radiolandschap.’

Eervolle vermelding
De jury geeft ook een eervolle vermelding aan Olympia Radio, die alweer voor de derde maal is genomineerd.  De jury meldt ‘Uiteraard brengen diverse landelijke radiostations Nederlandstalige nummers ten gehore, maar piratenhits worden nauwelijks door Hilversum gedraaid. Goed dat diverse etherpiraten zich met Olympia Radio online hebben verenigd en gezamenlijk vanuit hun eigen studio’s bijdragen om dit genre te behouden. Kwalitatief kunnen er op het gebied van presentatie en consistentie best nog wel wat stapjes gemaakt worden, maar uiteindelijk zijn toegevoegde waarde en verbinding met liefhebbers van het Hollands Lied belangrijke pijlers om dit station toch hier een speciale vermelding te geven.’  

Beste Podcast: Zelfspodcast
De Zelfspodcast van zanger Jaap Reesema en journalist Sander Schimmelpenninck werd uit de vijf genomineerden geselecteerd als beste podcast van 2020. Postcasthost Jaap Reesema kreeg van presentatrice Mischa Blok de award uitgereikt.  De andere genomineerden waren ‘Man Man Man, de podcast’, ‘De Krokante Leesmap’, ‘Gewoon Homo’ en ‘Duister de podcast’.

Juryoordeel: 
‘Een echte ballenpodcast, maar wel lekker fris en kleurrijk. Sander Schimmelpenninck is niet de beste presentator op tv maar wel heel goed als podcasthost, omdat hij. hier zichzelf kan zijn en niet in een format wordt geduwd. Ook leuk dat co-host Jaap Reesema de jingles van items zelf inzingt. Ook leuk dat zij zich niet te serieus nemen in de podcast. Op een gespreksachtige wijze krijg je veel te horen over beide heren. Goed om te zien dat zij dit zelf hebben kunnen opzetten en groot hebben weten te maken buiten een grote omroep of uitgever. Ze slagen er in om ophef en nieuws te veroorzaken en dat is ook belangrijk voor het medium podcast’. 

Eervolle vermelding
De Online Radio Award-jury stipt ook de genomineerde podcast ‘Gewoon Homo’ extra aan. De jury: ‘Er bestaat op landelijke radio geen programma’s meer geheel gericht op homo’s. Vooral in een tijd waarin homoseksuelen steeds meer onder druk komen te staan biedt deze podcast echt toegevoegde waarde. Goed gepresenteerd en informatief, maar productietechnisch kunnen ze echt nog flink wat stappen nemen’. 

Beste Presentator: Bastiaan Meijer
De award voor Beste Presentator ging naar Bastiaan Meijer van de populaire podcast Podbast. Radio- en podcastmaker Giel Beelen overhandigde de award aan dit aanstormende talent. Meijer liet andere kanshebbers Michiel Veenstra (KINK), Bas Louissen (Man Man Man, de podcast), Emily Sleven (Sterren NL) en Tim op het Broek (KINK) achter zich. 

Juryoordeel: 
‘Bastiaan Meijer is zijn podcast en heeft zijn format heel goed in zijn vingers. Hij is jong, verfrissend, onafhankelijk, oprecht, eerlijk en nieuwsgierig. Hij durft te vragen, draait niet om de brij heen en maakt iedere gast spontaan. In de landelijke media worden genoeg BN’ers geïnterviewd, maar toch weet Bastiaan Meijer met zijn interviews het verschil te maken. Regelmatig haalt zijn podcast Podbast de pers door het uitlokken van verrassende uitspraken’.

Online Radio Awards
De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en medianieuwssite Spreekbuis.nl organiseerden dit jaar voor de derde maal de Online Radio Awards tijdens Dutch Media Week. De prijsuitreiking is opgezet om de online radiomakers en podcasters, maar vooral de online radio en podcasting onder de aandacht van het grote publiek te brengen.  Het publiek kon deze zomer via de website onlineradioawards.nl zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. In totaal kwamen er 36.396 stemmen binnen. Uit de vijf genomineerden per categorie koos de jury de winnaar. Door corona lag er bij deze Online Radio Awards-editie nog meer nadruk op online. Door de coronabeperkingen in het aantal aanwezigen heeft de organisatie ervoor gekozen om via diverse websites en social media de show live te broadcasten. Tijdens de show werd er een documentaire getoond met oa Minister Slob, Online Radio Ambassadeur 2019 Sjors Fröhlich en Mister Candlelight Jan van Veen.

De jury van de 2020-editie van de Online Radio Awards bestond uit: Peter Contant (hoofdredacteur Max Magazine/ Glossy en voorzitter v-OR), Richard Otto (Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl), Pierre Papa (Radiocoach), Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF), Liedewij Hentenaar (directeur RAB), Mischa Blok (radio- en podcastmaakster NPO Radio 1), Adam Curry (ondernemer) en Vincent Bijlo (Cabaretier, podcaster en radio columnist).

Nominaties Online Radio Awards 2020 bekend

In de stemperiode zijn er totaal 36.396 stemmen binnengekomen. De online stations, podcasts en de presentatoren/presentatrices met het meeste aantal publieksstemmen zijn genomineerd. 

NOMINATIES BESTE PRESENTATOR:
• Bas Louissen (Man Man Man, de podcast)
• Michiel Veenstra  (KINK)
• Tim op den Broek (KINK)
• Emilie Sleven  (Sterren NL)
• Bastiaan Meijer  (Podbast)

NOMINATIES ONLINE STATION:
• Soulshow Radio
• KINK
• Efteling Kids Radio
• Olympia Radio 
• Q-music Het Foute Uur

NOMINATIES BESTE PODCAST:
• Man Man Man, de podcast
• Gewoon Homo
• De Krokante Leesmap
• Duister de Podcast
• Zelfspodcast 

Uit de bovenstaande genomineerden kiest de jury de uiteindelijke winnaar. De vakprijs voor Online Radio Ambassadeur wordt geheel door de jury bepaald.

De jury van de Online Radio Awards 2020 bestaat uit:

Peter Contant (Max Magazine/ CLASSY/ voorzitter v-OR)
Richard Otto (Tens Media/ XS2RADIO/ uitgever van Spreekbuis.nl)
Pierre Papa (Radiocoach)
Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF)
Liedewij Hentenaar (Directeur Radio Advies Bureau)
Mischa Blok (Radio- en podcastmaakster NPO Radio 1)
Vincent Bijlo (Cabaretier, podcaster en radio columnist)
Adam Curry (Media-ondernemer/ podcastmaker)

Peter Contant (voorzitter verenigde-Online Radiostations): “De online radio en podcastwereld begint steeds volwassener te worden in groeiende aantallen luisteraars, maar ook in inkomsten. Voor ons de reden om voor deze editie ‘GROEI’ als thema te kiezen.”

Richard Otto (uitgever Spreekbuis.nl): “Ook dit jaar hebben we weer een grote variatie aan aanmeldingen. Een goed online station of podcast neerzetten is al lang niet meer alleen maar weggelegd voor grote mediabedrijven. Dit is ook goed terug te zien aan de genomineerden.” 

Uitreiking Online Radio Awards
De uitreiking van de Online Radio Awards vindt plaats in Beeld en Geluid op dinsdagmiddag 6 oktober tijdens Dutch Media Week, het mediafestival van Nederland dat georganiseerd wordt van 3 t/m 11 oktober. De spetterende uitreiking is live en gratis te volgen op 6 oktober om 16:00 op: www.onlineradioawards.nl

 

Podfather Adam Curry in jury Online Radio Awards 2020

Adam

De organisatie van de Online Radio Awards heeft vandaag bekendgemaakt dat Adam Curry in de jury van de Online Radio Awards 2020 zal plaatsnemen.

Adam Curry startte zijn radioloopbaan als technicus bij de ziekenomroep Radio Tulipa. Hierna werkte Curry enige tijd bij de radiopiraat Radio Decibel. Landelijke bekendheid kreeg hij toen hij halverwege de jaren ‘80 het Veronica-muziekprogramma Countdown ging presenteren. Ook zijn radioprogramma met Jeroen van Inkel ‘Curry & Van Inkel’ wordt gezien als meest legendarische Veronica-show. In 1987 koos Curry voor een internationale carrière en vertrok hij naar de VS om voor MTV de The Top 20 Countdown te presenteren.

Naast radio en televisie is Curry al vanaf de jaren ’90 bezig met diverse internetinitiatieven. Adam Curry speelde een essentiële rol bij de ontwikkeling van podcasts wat hem de bijnaam ‘The Podfather’ opleverde. In 2017 won hij een Marconi Oeuvre Award voor zijn nimmer aflatende drang naar vernieuwing en visionaire stappen op het gebied van online radio en podcasting.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.onlineradioawards.nl

Online Radio Awards 2020 - 3e editie

ORA BG

De Online Radio Awards is een initiatief van de v-OR en spreekbuis.nl en vindt plaats op dinsdag 6 oktober 2020. 

Net als afgelopen jaren is het event onderdeel van Dutch Media Week, hét mediafestival van Nederland dat georganiseerd wordt van 3 t/m 11 oktober. Door de corona-crisis zal er bij de derde editie van de Online Radio Awards nog meer nadruk liggen op online. Online radio en podcast beginnen een volwassen industrie te worden. Voor de 2020-editie is daarom gekozen voor het toepasselijke thema ‘GROEI’. De Online Radio Awards zullen op dinsdag 6 oktober in een spetterende (online) show in Beeld en Geluid worden uitgereikt. 

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.onlineradioawards.nl

Online Radio Awards 2019 naar KINK, Domien Verschuuren en Man Man Man, de podcast

In Beeld en Geluid zijn op woensdag 9 oktober de winnaars van de OnIine Radio Awards 2019 bekend gemaakt. Domien Verschuuren was de grote winnaar van de middag met het binnenhalen van twee awards. Hij won de award voor Beste Presentator en Beste Podcast voor ´Man Man Man, de podcast´. De award voor ‘Beste Online Radiostation’ ging naar KINK. 

Beste Podcast: Man Man Man, de podcast
‘Man Man Man, de podcast’ van Bas Louissen, Chris Bergström en Domien Verschuuren wint dit jaar de award voor ‘Beste Podcast’. De andere genomineerde podcasts waren F1 aan tafel, Trust Nobody, Echte Jan en De Krokante Leesmap.

Juryoordeel: 
De podcast-hosts van ‘Man Man Man, de podcasts’ zijn zeer goed op elkaar afgestemd. Presentatoren zijn echte vrienden en dat is te merken in de evenwichtige en authentieke presentatie. De herkenbare mannen-onderwerpen, die zij in de uitzending bespreken zijn niet alleen interessant voor mannen, maar ook vrouwen. Het voelt soms net of ze gewoon bij je op de bank zitten. De jury waardeert ook de toegankelijke wijze hoe zij met adverteerders omgaan. 

Beste Presentator: Domien Verschuuren (Man Man Man, de podcast)
Domien Verschuuren wist ook de award voor Beste Presentator in de wacht te slepen. De andere kanshebbers waren Olav Mol (Grand Prix Radio), Michiel Veenstra (KINK en D-Tales), Chris Bergström (Man Man Man, de podcast) en Tim op het Broek (KINK).

Juryoordeel: 
Domien ging vorig jaar van 3FM naar Qmusic. In zijn zeer succesvolle podcast leren we hem echt kennen. Een veelzijdig presentator die in zijn podcast tot bloei komt en zijn luisteraars blijvend aan zich weet te binden.

Beste Online Radiostation: KINK
De award voor ‘Beste Online Radiostation’ ging dit jaar naar KINK. Het online muziekstation is pas sinds begin dit jaar actief, maar heeft wel een lange historie. Tussen 1995 en 2011 was de alternatieve zender, onder de naam KINK FM, ook al te horen via internet, kabel, satelliet. KINK liet de andere genomineerde stations: Grand Prix Radio, 40UP Radio, 192 Radio en Olympia Radio achter zich.

Juryoordeel: 
‘KINK is al binnen enkele maanden na de lancering een belangrijke inspirator geworden van nieuwe alternatieve muziek in Nederland. Een station dat muzikale voorlichting geeft en de luisteraars weet te inspireren. De initiatiefnemers hebben flink geïnvesteerd om een volwassen station neer te zetten met een professioneel geluid en dat is goed te horen. KINK is daarmee hét ultieme voorbeeld hoe een station, zonder FM-frequentie, het verschil kan maken.

Online Radio Ambassadeur 2019: Sjors Fröhlich
Eerder deze week werd al in het NPO Radio 1-programma De Perstribune bekendgemaakt dat BNR-hoofdredacteur Sjors Fröhlich de award voor ‘Online Radio Ambassadeur 2019’ uitgereikt krijgt voor zijn inzet op het gebied van radio innovatie en podcasting. 

Juryoordeel:
‘Als presentator van het radioprogramma Stand.nl wist Sjors Fröhlich al snel hoe belangrijk interactiviteit met luisteraars is. Hij durft met zijn kleine station grote stappen te nemen op het gebied van podcasting en radio innovatie. Hij zette al vroegtijdig de mogelijkheden van de smart speaker in. Begin dit jaar won hij ook al terecht een Marconi Award voor zijn SMART Radio-project. Een persoonlijkheid die met BNR het medium radio durft te vernieuwen.’    

Online Radio Awards
De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en medianieuwssite Spreekbuis.nl organiseerden dit jaar voor de tweede maal de Online Radio Awards tijdens Dutch Media Week. De prijsuitreiking is opgezet om de internet only-radiomakers en podcasters, maar vooral de online radio en podcasting onder de aandacht van het grote publiek te brengen. 

Het publiek kon deze zomer via de website onlineradioawards.nl zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. In totaal kwamen er 31.289 stemmen kwamen er binnen. De jury van de 2019-editie van de Online Radio Awards bestond uit: Peter Contant (Voorzitter van de v-OR en uitgever van oa Max Magazine), Richard Otto (Uitgever van oa Spreekbuis.nl), Vincent Bijlo (Cabaretier, podcaster en radiocolumnist), Pierre Papa (Radiocoach), Amber Brantsen (NOS), Isabelle Brinkman (Voormalig TMF-vj en 3FM-dj en huidige stationvoice van RTL) en Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer).

Nominaties Online Radio Awards 2019 bekend

In Jeroen van Inkel’s ochtendshow ‘Je Dag is Goed’ (NPO Radio 5) zijn de nominaties voor de Online Radio Awards 2019 bekend gemaakt. Met de Online Radio Awards, een initiatief van de stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl, worden voor de tweede maal in de Nederlandse radiogeschiedenis prijzen uitgereikt voor online radiomakers en podcasters. 

In de stemperiode zijn er totaal 31.289 stemmen binnengekomen. Het online station, podcast en presentator met het meeste aantal publieksstemmen zijn genomineerd.

NOMINATIES ONLINE STATION:

• 192 Radio
• 40UP Radio
• Grand Prix Radio
• KINK
• Olympia Radio

NOMINATIES BESTE PODCAST:

• F1 aan tafel
• Man Man Man, de podcast
• Trust Nobody
• De Krokante Leesmap
• Echte Jan

NOMINATIES BESTE PRESENTATOR:

• Chris Bergström (Man Man Man, de podcast)
• Michiel Veenstra (KINK/ D-Tales/ Michiel Met)
• Olav Mol (Grand Prix Radio)
• Domien Verschuuren (Man Man Man, de podcast)
• Tim op het Broek (KINK)

Wildcard
De jury deelt dit jaar één wildcard uit. De wildcard gaat naar Kyra Kay van de Watering van jongerenplatform ZTACK. In de categorie Beste Presentator dingt dit talent mee naar een award.

Jury
Uit de bovenstaande genomineerden kiest de jury de uiteindelijke winnaar. De vakprijs voor Online Radio Ambassadeur wordt geheel door de jury bepaald.

De jury van de Online Radio Awards 2019 bestaat uit:

• Pierre Papa (Radiocoach)
• Richard Otto (eigenaar Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl)
• Peter Contant (uitgever Max Magazine/ GOOISCH…als lifestyle/ voorzitter v-OR)
• Isabelle Brinkman (stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF)
• Erik de Zwart (voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer)
• Amber Brantsen (nieuwslezer, presentatrice en radiomaakster)
• Vincent Bijlo (oa cabaretier, podcaster en radio columnist)

Uitreiking Online Radio Awards
Het event voor online radio en podcast vindt plaats in Beeld en Geluid op woensdagmiddag 9 oktober tijdens de Dutch Media Week, het mediafestival van Nederland dat georganiseerd wordt van 4 t/m 13 oktober. De presentatie van de Online Radio Awards is in handen van Jeroen Nieuwenhuize. Voorafgaand aan de Awardshow wordt er het congres ‘Online Radio Day’ over online radio en podcasting georganiseerd. Fabienne de Vries zal het dagprogramma van presenteren.

Kijk voor meer informatie en om je aan te melden op www.onlineradioawards.nl

Programma Online Radio Day 2019 bekend!

De organisatie van de Online Radio Day/ Online Radio Awards heeft het programma bekendgemaakt. Het event voor online radio en podcast vindt plaats in Beeld en Geluid op woensdagmiddag 9 oktober tijdens de Dutch Media Week, het mediafestival van Nederland dat georganiseerd wordt van 4 t/m 13 oktober

Het radiolandschap is volop in beweging. Zo is het online radio luisteren sterk in populariteit gestegen, komen er steeds meer ‘internet only’ stations en groeit het aantal podcastluisteraars dagelijks. Na de succesvolle eerste editie pakken de initiatiefnemers van de Online Radio Awards, de verenigde Online Radiostations (v-OR) en vaknieuwsplatform Spreekbuis.nl, uit met een dagprogramma Online Radio Day. Al vanaf 12 uur start het programma met podcastsworkshops voor scholieren onder leiding van Radiocoach Pierre Papa en jongerenmerk ZTACK. Vorige week maakte de organisatie al bekend dat voormalig TMF VJ en radiomaakster Fabienne de Vries het Online Radio Day-congres zal presenteren. Zij zal de diverse sessies met online radiomakers, mediaspecialisten en podcastmakers hosten.

Sprekers Online Radio Day-congres
Sprekers tijdens het congres zijn onder meer mediaspecialist Elger van der Wel, cabaretier/ columnist Vincent Bijlo en radiomaker Arjan Snijders. Een belangrijk thema tijdens het congres is ‘geld verdienen met online radio en podcasts’. Albert Heijn, KLM, TMG en JUKE (Talpa) vertellen over hun audiostrategie. Op de Online Radio Day worden ook de resultaten bekend gemaakt van het Online Radio en Podcast Onderzoek 2019. Het congres wordt afgesloten met een expertsessie over verdienmodellen voor online radio en podcast met onder andere Evert Bronkhorst (radiospecialist bij mediabureau VIZEUM), David Achter de Molen (podcastproducer voor onder andere Netflix, AD, Sony en Tivoli) en Tim de Gier (Dag en Nacht Media).

Online Radio Awards 2019
De Online Radio Day wordt spectaculair afgesloten met de uitreiking van de Online Radio Awards  2019.  De award voor het beste radiostation wordt dit jaar uitgereikt door radio-icoon en Marconi Oeuvre Award- winnaar Willem van Kooten. De Online Radio Ambassadeur 2019 wordt bekend gemaakt door de huidige ambassadeur Michiel Veenstra.

New Business Radio maakt de gehele middag live radio en doet verslag van het event met o.a. Rick van Velthuysen, Jasper Leegwater en Barry Brand.

Tot 15 september kan er op onlineradioawards.nl gestemd worden op het beste online station, podcast en presentator van 2019. Het congres en awardshow is na aanmelding gratis toegankelijk.

Fabienne de Vries presenteert congres Online Radio Day 2019

Voormalig TMF-VJ Fabienne de Vries zal op woensdag 9 oktober 2019 in Beeld en Geluid de Online Radio Day  presenteren. Na de succesvolle eerste editie pakt de organisatie  van de Online Radio Awards in 2019 uit met het dagprogramma Online Radio Day op 9 oktober in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. 

Naast diverse sprekers worden er dit jaar ook een bedrijfsexpo en diverse workshops georganiseerd, waarin bezoekers geïnformeerd worden over de laatste trends op het gebied van online radio en podcasting. Belangrijke thema’s worden besproken, waaronder innovaties, aansprekende praktijkcases en verdienmodellen. 

Fabienne de Vries: “Sinds mijn jeugd ben ik al actief als radiomaakster. Ik verheug me erg op het presenteren van dit congres en ben benieuwd naar de visies van specialisten op het gebied van online radio en postcasting.”

Over Fabienne de Vries
Fabienne de Vries begon op jonge leeftijd haar carrière bij de lokale omroep Radio Ronde Venen (tegenwoordig RTV Ronde Venen) en had later een eigen programma op Radio 538. Vanaf haar 21ste heeft Fabienne de Vries met veel passie gewerkt voor verschillende omroepen; van muziekzender TMF tot NET 5 en van RTL 4 tot Het Gesprek. Naast TV producties, heeft zij een radioachtergrond, heeft ze gezongen, gedanst en geacteerd en werkt zij tegenwoordig veelvuldig als presentatie & sales pitch coach in het bedrijfsleven. Vanaf 2018 heeft zij haar oude passie weer opgepakt en presenteert zij het programma “Let’s talk business” op het online radiostation New Business Radio.

Online Radio Awards 2019
De Online Radio Day wordt afgesloten met een spetterende awardshow gepresenteerd door Erik de Zwart. Tijdens de show worden de awards in de categorieën ‘Beste Podcast’, ‘Beste Online Station’ en ‘Beste Presentator’ uitgereikt. Daarnaast maakt de jury de ‘Online Radio Ambassadeur 2019’ bekend. De Online Radio Day vindt plaats tijdens de Dutch Media Week

Voor aanmelden of meer informatie over de Online Radio Day / Online Radio Awards 2019 klik hier.

Online Radio Awards breidt uit!

Na de succesvolle eerste editie pakt de organisatie van de Online Radio Awards in 2019 uit met het dagprogramma Online Radio Day op woensdag 9 oktober 2019 in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. De Online Radio Awards worden jaarlijks in samenwerking met en tijdens Dutch Media Week uitgereikt aan de beste online radiomakers en podcasters. 
Ook in 2019 worden er Online Radio Awards uitgereikt in de categorieën:

- Beste online radiostationBeste podcast
- Beste online presentator/presentatrice
- Beste online radio ambassadeur

Het publiek
Het publiek kan via de website www.onlineradioawards.nl zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. Hieruit ontstaat een shortlist per categorie met 5 nominaties, waarbij de jury een wildcard-nominatie aan toevoegt. Hiermee maken online stations en podcasts gericht op een niche onderwerp ook een kans. Uit de shortlist kiest de jury vervolgens per categorie een winnaar. De vakprijs voor ‘beste online radio ambassadeur’ wordt geheel door de jury bepaald.

Jury en uitreiking
De jury van de Online Radio Awards 2019 bestaat uit:

- Peter Contant (Max Magazine/ GOOISCH…als lifestyle/ voorzitter v-OR)
- Richard Otto (Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl)
- Pierre Papa (Radiocoach)
- Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF)
- Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer)
- Amber Brantsen (Nieuwslezer NOS, presentatrice en radiomaakster)
- Vincent Bijlo (Cabaretier, podcaster en radio columnist)

Online Radio Ambassadeur 2018 Michiel Veenstra zal tijdens de award show de nieuwe Online Radio Ambassadeur van 2019 bekend maken.
 
Online Radio Day
Voorafgaand aan de feestelijke awardshow wordt er op 9 oktober vanaf 13:00 uur gestart met de Online Radio Dayin het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in de Mediastad Hilversum. Deze staat deels in het teken van 100 Jaar Radio, maar er wordt vooral vooruit geblikt. Naast diverse sprekers worden er dit jaar ook een bedrijfsexpo en diverse workshops georganiseerd, waarin bezoekers geïnformeerd worden over de laatste trends op het gebied van online radio en podcasting. Belangrijke thema’s worden besproken, waaronder ‘Hoe kun je met online radio meer bereik genereren?’, ‘Waar moet ik op gebied van muziekrechten rekening mee houden?’ en ‘Wat zijn de mogelijkheden om geld te verdienen met podcasting?’ Exacte invulling van het programma volgt later.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van de Online Radio Awards zijn stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl. Zij willen hiermee de markt van online radio en podcast in Nederland professionaliseren en inspelen op de explosieve stijging van online luisteren en sterk groeiende populariteit van podcasts.
 
Peter Contant (voorzitter v-OR):
“De tweede editie van de Online Radio Awards is niet alleen bijzonder vanwege 100 Jaar Radio, maar ook omdat binnen de v-OR naast online radiostations nu ook podcasters de mogelijkheid hebben om lid te worden. De kruisbestuiving en samenwerking tussen beide mediatypen gaat op deze wijze in versneld tempo verder. Dat is enorme stap voorwaarts en geeft dit evenement een extra dimensie waar we als v-OR extra trots op mogen zijn.”

Richard Otto (Spreekbuis.nl/ Tens Media):
‘Online radiostations en vooral podcast richten zich niet altijd op het grote publiek. We hebben daarom dit jaar voor de opzet gekozen om naast vanuit de jury een wildcard te geven aan een kwalitatief hoogstaand en onderscheidend online station, podcast en presentator die zich richt op een niche. Hiermee maken alle online radiomakers en podcasters kans op een award te winnen.’
 
Kijk voor meer informatie, interviews, tickets, updates en het aanmelden van online stations, podcasts en presentatoren op www.onlineradioawards.nl

Online Radio Awards 2018 naar Grand Prix Radio, TPOdcast, Veelo en Veenstra

In Beeld en Geluid zijn de winnaars van de OnIine Radio Awards bekend gemaakt! De award voor ‘Beste Online Radiostation’ ging naar Grand Prix Radio. TPO Podcast  wist zelfs twee awards binnen te halen: ‘Beste Podcast’ en TPO-Podcaster Roderick Veelo ontving de award voor ‘Beste Presentator’. Michiel Veenstra kreeg de award voor ‘Online Radio Ambassadeur 2018’ uitgereikt voor zijn werk op het gebied van online radio en podcasting.

Beste Online Radiostation: Grand Prix Radio
De award voor ‘Beste Online Radiostation’ ging naar Grand Prix Radio van Olav Mol en Alexander Stevens. Deze online zender brengt danceable hits & classics in combinatie met  live commentaar over de Formule 1 en MotoGP. Grand Prix Radio liet de andere genomineerde stations: Soulshow Radio, XM The Talent Station, KX Radio en Olympia Radio achter zich.

Juryoordeel: 
‘Mooi voorbeeld van een niche radiostation dat zich op één sport richt. Daarnaast spat de bevlogenheid, passie en kennis van dit station af. Met beperkte middelen weten de makers een professioneel klinkend station draaiende te houden met inhoudelijk op maat gesneden expertise en verslagen. De uitstraling via social media en de eigen app past helemaal in de beoogde doelgroep van autosportliefhebbers. Het is goed te zien dat hier vakmensen met visie aan werken.’

Beste Podcast: TPO Podcast
Naast online stations zijn ook de podcasts steeds populairder onder de Nederlandse luisteraars. De podcast van RTL-presentator Roderick Veelo en Bert Brussen (The Post Online) won dit jaar de award voor ‘Beste Podcast’. De andere genomineerde podcasts waren Kein Geloel, D-Tales, Gamer.nl Podcast en Pitstop.

Juryoordeel: 
Een duidelijke onderscheidende podcast, met een voor The Post Online zo karakteristieke visie op het nieuws. De TPO Podcast laat een ander geluid horen, die je niet op de gewone radio hoort en weet daarmee veel mensen te bereiken. Verder is de podcast zeer vakkundig geproduceerd en gepresenteerd door Roderick Veelo en met Bert Brussen op de zijspan voor scherpe opinies op het nieuws. TPO Podcast weet per aflevering veel prikkelende onderwerpen te bespreken, voorzien van strak geknipte quotes.

Beste Presentator: Roderick Veelo (TPO Podcast)
De jury was bij veel podcasts en online stations onder de indruk van de presentatiekwaliteiten. De vijf genomineerden verdienen allen een pluim, maar Roderick Veelo ontvangt dit jaar de Online Radio Awardvoor Beste Presentator.  De andere kanshebbers waren Olav Mol (Grand Prix Radio), Michiel Veenstra (D-Tales/ Michel met), Rick van Velthuysen (Traffic Radio) en Dinja Pannenbakker (KX Radio).

Juryoordeel: 
Ervaren presentator, goed stemgebruik, inhoudelijk op de hoogte en heeft een tone of voice die laagdrempelig doch inhoudelijk is. Door de strakke flow in zijn performing neemt hij je als luisteraar soepel mee in alle onderwerpen, stelt hij inhoudelijk de juiste vragen en voelt 45 minuten als 10 voor de luisteraar. Van radiopiraat tot mainstream en nu weer online op de scherpte van de snede. Veelo toont lef en weet als presentator het verschil te maken.

Online Radio Ambassadeur: Michiel Veensta 
Afgelopen zondag werd in het radioprogramma De Perstribune (NPO Radio 1) al bekend gemaakt dat Michiel Veenstra de ‘Online Radio Ambassadeur 2018’ is geworden. Tijdens de awardshow kreeg hij van de Hilversumse Mediawethouder Wimar Jaeger de prijs uitgereikt.

Juryoordeel:
‘Michiel Veenstra is in Nederland al jaren degene die de kar trekt op het gebied van podcasting, online radio en inzet van social media bij het maken van radio. Als er een persoonlijkheid is die het online radio platform in Nederland kan bevorderen, dan is dat Michiel. Hij snapt het technisch, maar ook vanuit een visionaire kijk.’

Online Radio Awards
De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en medianieuwssite Spreekbuis.nl organiseerden dit jaar voor de eerste maal de Online Radio Awards. De prijsuitreiking is opgezet om de internet only-radiomakers en podcasters, maar vooral de online radio en podcasting onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Het publiek kon in de zomermaanden via de website www.onlineradioawards.nl zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. Meer dan 15.000 stemmen kwamen er binnen. De jury koos de winnaar uit de genomineerden. De jury van de eerste editie van de Online Radio Awards bestond uit: Peter Contant (Voorzitter van de v-OR en uitgever van oa Max Magazine), Richard Otto (uitgever van oa Spreekbuis.nl), Pierre Papa (radiocoach), Adam Curry (mediaondernemer), Isabelle Brinkman (voormalig TMF-vj en 3FM-dj en huidige stationvoice van RTL),  Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer).

Nominaties Online Radio Awards 2018 bekend!

In Jeroen van Inkel’s ochtendshow  'Je Dag is Goed '(NPO Radio 5) zijn de nominaties voor de Online Radio Awards 2018 bekend gemaakt! Met de Online Radio Awards, een initiatief van de stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl, worden voor het eerst in de Nederlandse radiogeschiedenis prijzen uitgereikt voor ‘internet only’ radiomakers en podcasters. In de stemperiode heeft het publiek ruim 15.000 maal gestemd op hun favoriete online station, podcast en presentator. Enn... de genomineerden zijn....

 

Beste Online Station

> Soulshow Radio 
> Grand Prix Radio
> Olympia Radio
> KX Radio
> XM Radio

Beste Podcast

> TPOdcast
> Kein Geloel
> D-Tales
> Gamer.nl Podcast
> Pitstop

Beste Presentator

> Olav Mol (Grand Prix Radio)
> Roderick Veelo (TPOdcast)
> Michiel Veenstra (D-Tales/ Michel met)
> Rick van Velthuysen (Traffic Radio)
> Dinja Pannenbakker (KX Radio)

Jury
Uit de bovenstaande genomineerden kiest de jury de uiteindelijke winnaar. De vakprijs voor Beste Radio Ambassadeur wordt geheel door de jury bepaald. De jury van de Online Radio Awards 2018 bestaat uit:

> Pierre Papa (Radiocoach)
> Richard Otto (Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl)
> Peter Contant (Max Magazine/ GOOISCH…als lifestyle/ voorzitter v-OR)
> Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF
> Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer)
> Adam Curry (Mediaondernemer)

Peter Contant (voorzitter verenigde-Online Radiostations): “Het is duidelijk dat deze verkiezing bij velen leeft. Ook uit de reacties die we gekregen hebben blijkt een groot enthousiasme voor online radio en podcasten. Alle genomineerden hebben op hun specifieke terrein grote kwaliteiten. Die zijn herkend door het publiek. Het inspireert de jury om de komende weken een definitieve keuze te maken wie de winnaars worden.”

Richard Otto (uitgever Spreekbuis.nl): “De genomineerde online stations, podcasts en presentatoren laten goed zien hoe hoogstaand en divers het online radio- en podcast landschap is. Voor de jury wacht de zware taak om hier per categorie de winnaar uit te kiezen.”

Uitreiking Online Radio Awards
Op dinsdag 4 september om 17:00 uur worden tijdens Dutch Media Week de winnaars van de Online  Radio Awards bekend gemaakt in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Voorafgaand aan de Awardshow wordt er een Cross Media Café over online radio en podcasting georganiseerd met sprekers als Annick van der Leeuw (BNR), Lindsay Mossink (Nu.nl) Herbert Codée (De Radio Podcast/ EO) en Wilbert Mutsaers (Spotify). De presentatie van de Online Radio Awards is in handen van Erik de Zwart.

Kijk voor meer informatie op www.OnlineRadioAwards.nl

Jury Online Radio Awards compleet met Adam Curry!

Goed nieuws! Mediaondernemer en 'podfather' Adam Curry sluit zich aan bij de 2018-jury van de Online Radio Awards! De jury is daarmee compleet en bestaat uit: Pierre Papa (Radiocoach), Richard Otto (Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl), Peter Contant (Max Magazine/ GOOISCH…als lifestyle/ voorzitter v-OR), Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF) en Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer).

Over de Online Radio Awards
De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl zijn vorige week met Online Radio Awards gestart. Met dit initiatief worden er voor het eerst in de Nederlands radiogeschiedenis prijzen uitgereikt voor ‘internet only’ radiomakers en podcasters. De Online Radio Awards worden voortaan jaarlijks uitgereikt aan de beste online radiomakers en podcasters. Er worden Online Radio Awards uitgereikt in de categorieën: Beste online radiostation, Beste podcast, Beste online presentator/presentatrice en Beste online radio ambassadeur.

Het publiek kan via de website www.onlineradioawards.nl zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. De jury kiest uit de short list met de meeste stemmen de winnaars. De vakprijs voor ‘beste online radio ambassadeur’ wordt geheel door de jury bepaald.

Over Adam Curry
Adam Curry startte zijn radioloopbaan op 16-jarige leeftijd als technicus bij de ziekenomroep Radio Tulipa. Hierna werkte Curry enige tijd de Amsterdamse Radiopiraat Radio Decibel 96.2 onder de schuilnaam John Holden. Landelijke bekendheid kreeg hij vanaf 1984 toen hij het Veronica-muziekprogramma Countdown ging presenteren. In 1987 vertrekt hij naar de Verenigde Staten om voor MTV de The Top 20 Countdown te presenteren. Naast radio en televisie is Curry al vanaf de jaren ’90 bezig met diverse internetinitiatieven. Adam Curry speelt een belangrijke rol op gebied van podcasting wat hem de bijnaam 'The Podfather' oplevert. Vorig jaar won hij een Marconi Oeuvre Award voor zijn nimmer aflatende drang naar vernieuwing en visionaire stappen op online gebied.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers verenigde-Online Radiostations (v-OR) en Spreekbuis.nl willen met Online Radio Awards inspelen op de explosieve stijging van online luisteren en sterk groeiende populariteit van podcasts.

Online Radio Awards van start: Jaarlijkse publieksprijs voor nieuwe radiomakers!

De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl starten dit jaar met uitreiking van de Online Radio Awards. Met dit initiatief worden er voor het eerst in de Nederlands radiogeschiedenis prijzen uitgereikt voor ‘internet only’ radiomakers.

De Online Radio Awards worden voortaan jaarlijks uitgereikt aan de beste online radiomakers en podcasters. Er worden Online Radio Awards uitgereikt in de categorieën:

- Beste online radiostation
- Beste podcast
- Beste online presentator/presentatrice
- Beste online radio ambassadeur

Het publiek kan via de website www.onlineradioawards.nl zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. Aan de hand van het aantal stemmen van het publiek zal een deskundige jury de genomineerden bekend maken. De vakprijs voor ‘beste online radio ambassadeur’ wordt door de jury bepaald.

Jury en uitreiking
De jury van de Online Radio Awards 2018 bestaat uit:

- Pierre Papa (Radiocoach)
- Richard Otto (Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl)
- Peter Contant (Max Magazine/ GOOISCH…als lifestyle/ voorzitter v-OR)
- Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF)
- Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer)

Op dinsdag 4 september om 17:00 uur worden de winnaars van de Online Radio Awards bekend gemaakt tijdens een feestelijk event in Mediastad Hilversum.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van de Online Radio Awards spelen hiermee in op de explosieve stijging van online luisteren en sterk groeiende populariteit van podcasts.

Peter Contant (voorzitter v-OR): “Er zijn in Nederland zoveel ambitieuze radiomakers die online en via podcasts actief zijn, dat het nu het moment is om hun inspanningen te belonen met publieksprijzen. De v-OR wil hier toonzettend aan verbonden zijn, omdat we de online ontwikkelingen van professionele radio hoog in ons vaandel hebben staan. Als de belangenorganisatie op dit terrein zien we de Online Radio Awards als een kans om online radio en podcasting dichter bij de luisteraar te brengen.”

Richard Otto (Spreekbuis.nl): “Onderzoekcijfers laten zien dat je met online radio en podcasting niche doelgroepen kan bereiken maar ook massabereik kan genereren. Met de nieuwe technologische ontwikkelingen zijn online radio en podcasts eindelijk volwassen geworden. Met de Online Radio Awards willen we de makers in de spotlights zetten.”

v-OR komt met publieksprijs voor nieuwe radiomakers!

De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) en mediaplatform Spreekbuis.nl starten dit jaar met uitreiking van de Online Radio Awards. Met dit initiatief worden er voor het eerst in de Nederlands radiogeschiedenis prijzen uitgereikt voor ‘internet only’ radiomakers.

De Online Radio Awards worden voortaan jaarlijks uitgereikt aan de beste online radiomakers en podcasters. Er worden Online Radio Awards uitgereikt in de categorieën:

- Beste online radiostation
- Beste podcast
- Beste online presentator/presentatrice
- Beste online radio ambassadeur

Het publiek kan via de website www.onlineradioawards.nl zelf stemmen op zijn of haar favoriete online radiostation, podcast en presentator. Aan de hand van het aantal stemmen van het publiek zal een deskundige jury de genomineerden bekend maken. De vakprijs voor ‘beste online radio ambassadeur’ wordt door de jury bepaald.

Jury en uitreiking
De jury van de Online Radio Awards 2018 bestaat uit:

- Pierre Papa (Radiocoach)
- Richard Otto (Tens Media/ uitgever van Spreekbuis.nl)
- Peter Contant (Max Magazine/ GOOISCH…als lifestyle/ voorzitter v-OR)
- Isabelle Brinkman (Stationvoice RTL/ voormalig dj/vj 3FM en TMF)
- Erik de Zwart (Voorzitter Stichting Top 40 en mediaondernemer)

Op dinsdag 4 september om 17:00 uur worden de winnaars van de Online Radio Awards bekend gemaakt tijdens een feestelijk event in Mediastad Hilversum.

Initiatiefnemers
De initiatiefnemers van de Online Radio Awards spelen hiermee in op de explosieve stijging van online luisteren en sterk groeiende populariteit van podcasts.

Peter Contant (voorzitter v-OR): “Er zijn in Nederland zoveel ambitieuze radiomakers die online en via podcasts actief zijn, dat het nu het moment is om hun inspanningen te belonen met publieksprijzen. De v-OR wil hier toonzettend aan verbonden zijn, omdat we de online ontwikkelingen van professionele radio hoog in ons vaandel hebben staan. Als de belangenorganisatie op dit terrein zien we de Online Radio Awards als een kans om online radio en podcasting dichter bij de luisteraar te brengen.”

Richard Otto (Spreekbuis.nl): “Onderzoekcijfers laten zien dat je met online radio en podcasting niche doelgroepen kan bereiken maar ook massabereik kan genereren. Met de nieuwe technologische ontwikkelingen zijn online radio en podcasts eindelijk volwassen geworden. Met de Online Radio Awards willen we de makers in de spotlights zetten.”

Nederland.FM en v-OR lanceren onlineradio.nl

De verenigde Online Radiostations (v-OR) en de makers van de succesvolle radioportal Nederland.FM hebben deze week een nieuwe radioportal gelanceerd: www.onlineradio.nl. Op onlineradio.nl staan alleen de professionele radiostations die lid zijn van de v-OR.

Onlineradio.nl is ook te beluisteren via tablet en mobiel. Jim Souren, eigenaar van Nederland.FM en Peter Contant, voorzitter van de v-OR, hebben in Hilversum een samenwerkingsovereenkomst getekend voor 5 jaar.

De radioportal onlineradio.nl is vanaf deze week officieel te beluisteren. De achterliggende weken is er op alle platforms uitvoerig getest en zijn de kinderziekten er uitgehaald. De v-OR en Nederland.FM eigenaar Jim Souren startten begin dit jaar overleg over een samenwerking, die onlangs succesvol is afgerond en heeft geleid tot het live gaan van onlineradio.nl. Bij de v-OR zijn vijftien kleinere, professionele online radiostations aangesloten, die hun belangenbehartiging collectief hebben geregeld.

Peter Contant, voorzitter van de verenigde Online Radiostations (v-OR): “Voor de v-OR is de realisatie van de portal onlineradio.nl het uitkomen van een grote wens. Online radio groeit enorm en een eigen portal past bij de doelstellingen van onze organisatie. De luisteraar kan een professioneel collectief van pluriforme radiostations vinden op deze portal. Dat is uniek in Nederland. Daarom zijn we verheugd dat we met de initiatiefnemers van Nederland.FM een goede overeenkomst hebben kunnen sluiten, waardoor we de komende jaren breed vertegenwoordigd zijn op internet, tablet en mobile met onlineradio.nl.”

Jim Souren, eigenaar van Nederland.FM: “Op Nederland.FM staan de radiostations van de grootste radiozenders van Nederland. We waren al langer op zoek naar een mogelijkheid om meer stations te plaatsen. We hebben ervoor gekozen om speciaal voor deze "best of the rest" internet only radiostations een aparte site te bouwen onder de naam www.onlineradio.nl en een exclusieve samenwerking aan te gaan met de v-OR. We hopen hiermee nog vele luisteraars door te sturen naar deze mooie, originele radiostations!” 

Nederland.FM en v-OR lanceren onlineradio.nl

De verenigde Online Radiostations (v-OR) en de makers van de succesvolle radioportal Nederland.FM hebben deze week een nieuwe radioportal gelanceerd: www.onlineradio.nl. Op onlineradio.nl staan alleen de professionele radiostations die lid zijn van de v-OR. Onlineradio.nl is ook te beluisteren via tablet en mobiel. Jim Souren, eigenaar van Nederland.FM en Peter Contant, voorzitter van de v-OR, hebben in Hilversum een samenwerkingsovereenkomst getekend voor 5 jaar.

De radioportal onlineradio.nl is vanaf deze week officieel te beluisteren. De achterliggende weken is er op alle platforms uitvoerig getest en zijn de kinderziekten er uitgehaald. De v-OR en Nederland.FM eigenaar Jim Souren startten begin dit jaar overleg over een samenwerking, die onlangs succesvol is afgerond en heeft geleid tot het live gaan van onlineradio.nl. Bij de v-OR zijn vijftien kleinere, professionele online radiostations aangesloten, die hun belangenbehartiging collectief hebben geregeld.

Peter Contant, voorzitter van de verenigde Online Radiostations (v-OR): “Voor de v-OR is de realisatie van de portal onlineradio.nl het uitkomen van een grote wens. Online radio groeit enorm en een eigen portal past bij de doelstellingen van onze organisatie. De luisteraar kan een professioneel collectief van pluriforme radiostations vinden op deze portal. Dat is uniek in Nederland. Daarom zijn we verheugd dat we met de initiatiefnemers van Nederland.FM een goede overeenkomst hebben kunnen sluiten, waardoor we de komende jaren breed vertegenwoordigd zijn op internet, tablet en mobile met onlineradio.nl.”

Jim Souren, eigenaar van Nederland.FM: “Op Nederland.FM staan de radiostations van de grootste radiozenders van Nederland. We waren al langer op zoek naar een mogelijkheid om meer stations te plaatsen. We hebben ervoor gekozen om speciaal voor deze "best of the rest" internet only radiostations een aparte site te bouwen onder de naam www.onlineradio.nl en een exclusieve samenwerking aan te gaan met de v-OR. We hopen hiermee nog vele luisteraars door te sturen naar deze mooie, originele radiostations!” 

Ferry Maat’s Soulshow Radio sluit aan bij de stichting v-OR

Het online radiostation Soulshow Radio, van ‘mister Soulshow’ Ferry Maat, heeft zich ook aangesloten bij de stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR). De stichting, die als doel heeft om de internet radiomarkt verder te professionaliseren vertegenwoordigt met de aansluiting van Soulshow Radio inmiddels 13 online radiostations.


Peter Contant, voorzitter van de v-OR; “We zijn verheugd over de toetreding van Ferry bij de v-OR. Zijn expertise en netwerk zijn voor ons van belang en we hopen dat Ferry op zijn beurt met Soulshow Radio volop gaat profiteren van al hetgeen de v-OR als de Nederlandse belangenclub voor online radio biedt.”

Ferry Maat: “Toen ik besloot om Soulshow Radio op te zetten was online radio nog onbekend voor me. Ik heb ’t afgelopen jaar veel geleerd. Dit is een goed moment om me aan te sluiten bij de v-OR, ervaring uit te wisselen en internet radio bij een breder publiek populair te maken. Ik heb er zin an.” 

Soulshow
De Soulshow is een Nederlands radioprogramma dat diskjockey Ferry Maat in 1973 begon op de zeezender Radio Noordzee Internationaal en legendarisch werd vanaf de periode dat het programma op donderdagavond op Hilversum 3 werd uitgezonden.

In februari 2006 ontving Ferry Maat de Gouden Harp voor dit programma van de stichting Conamus. Deze oeuvreprijs werd aan hem uitgereikt voor zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dancemuziek.

Sinds mei 2015 is Ferry Maat met zijn Soulshow weer terug en 24 uur per dag te beluisteren via zijn eigen online radiostation Soulshow Radio.

Online radio luisteren groeit in populariteit

Het komt steeds vaker voor: online naar de radio luisteren. In 2014 luisterde 44% van de Nederlanders online naar de radio en in 2015 is dit gestegen naar een maandbereik van 49%. Dit blijkt uit het jaarlijks online radio bereiksonderzoek dat MeMo² in opdracht van OMS en The Media Exchange heeft uitgevoerd.

Het online radio bereik kunnen we verdelen in drie categorieën: online FM radio (FM radiozenders online), online themazenders (The Media Exchange) en de muziekstreamingdiensten (Spotify, Apple Music etc). Online FM wordt met een maandbereik van 37% het meest beluisterd door de Nederlanders van 18 jaar en ouder. Naar de muziekstreamingdiensten luistert 29% minstens één keer per maand en naar de online themazenders die aangesloten zijn bij The Media Exchange luistert 28% (ruim 3,6 miljoen Nederlanders). Dit samen zorgt ervoor dat bijna de helft van de Nederlanders maandelijks online naar de radio luistert.

Voor de stijging in populariteit van het online muziek luisteren is een eenvoudige verklaring. Als luisteraar heb je de mogelijkheid om zelf je favoriete zenders en/of muziek te kiezen en te beluisteren wanneer je dat zelf wilt. Door in te schakelen bij een specifieke online themazender luister je naar muziek in het genre waar je op dat moment zin in hebt.

Online radio biedt kansen: impact online radio campagnes groot
De groei van online radio biedt ook kansen voor de adverteerder. De online radioluisteraar is vaak jong, hoog opgeleid en verdient een hoger salaris in vergelijking met gemiddeld Nederland of de reguliere FM-luisteraar. Online radiozenders worden daarnaast ook intensiever beluisterd. Dit zien we onder andere in het hogere gebruik van headphones door de online radioluisteraars ten opzichte van de reguliere FM-luisteraars. Ook de awareness is hoger voor de online radiocampagnes doordat de reclameblokken korter zijn dan bij de reguliere FM-zenders.

Bron: MeMo2

Online radiostations 18Hits en Grand Prix Radio sluiten aan bij v-OR

De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) is onlangs verder uitgebreid met de toetreding van de online radiostations 18 Hits en Grand Prix Radio. De stichting heeft als doel om de internet radiomarkt verder te professionaliseren en vertegenwoordigt inmiddels 12 online radiostations.

v-OR-voorzitter Peter Contant is verheugd met de aansluiting van beide stations bij de v-OR. “De expertise die de eigenaren van deze stations meebrengen is waardevol. We zien daarnaast dat de uitwisseling van kennis en informatie binnen de bij de v-OR aangesloten radiostations constructief plaatsvindt.  Het leidt ertoe dat de v-OR steeds meer een factor wordt die er toe doet binnen het radiolandschap nieuwe stijl.”

18Hits & Grand Prix Radio
Het format van 18Hits.nl is simpel. Elk uur komen de 18 grootste hits van nu voorbij, waardoor de luisteraar in 60 minuten weer helemaal op de hoogte is van de actuele hits.

Het online radiostation grandprixradio.nl is een initiatief van Formule 1-commentator Olav Mol en voormalig Radio 10/Veronica-DJ Alexander Stevens. Het station is een must voor de autosportfan die bij wil blijven in de wereld van autosport en Formule 1. Grand Prix Radio is 24 uur per dag te beluisteren met de beste danceable hits & classics, DJ’s Adam Curry, Robin Leféber en Luc van Rooij en 3 keer per uur een Formule 1-update met Olav Mol. Ook hoor je regelmatig coureurs zelf verslag doen van hun races vanaf de circuits en natuurlijk interviews met Max Verstappen. 

Voor en door online radiostations
De verenigde-Online Radiostations (v-OR) is een stichting met als doel om de gemeenschappelijke belangen van online radio exploitanten te behartigen en de ontwikkeling en professionalisering van de online radiomarkt in Nederland stimuleren. Ieder online radiostation dat uitsluitend via internet te beluisteren, en niet in het bezit is van een AM, FM of DAB+ frequentie, kan zich aansluiten bij de v-OR.

 

Nieuw bestuur stichting verenigde-Online Radiostations

Met ingang van 15 januari 2016 heeft de stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur wordt gevormd door Peter Contant, Vincent Bruijnes en Jaco Bal. Initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Lars Schotanus en secretaris Bas Barnasconi treden na 4 jaar af en maken plaats voor Peter Contant en Vincent Bruijnes. Jaco Bal blijft nog een termijn aan als penningmeester.

“Ik ben zeer blij met de komst van Peter en Vincent in het nieuwe bestuur. Hiermee is de continuïteit van onze stichting gewaarborgd en kunnen we met een gerust hart het stokje overdragen”, aldus initiatiefnemer Lars Schotanus. 

Bruijnes en Contant: “Online radio wordt al gestaag omarmd door de luisteraar, maar we staan met z’n allen natuurlijk nog maar aan het begin van dit nieuwe radiotijdperk. Qua techniek, adoptie en bedrijfsvoering van zowel de traditionele broadcasters alsmede van de nieuwe radiobedrijven waar online de corebusiness is, moeten nu de vervolgstappen worden gezet. Vanuit de v-OR willen wij hier graag de stimulerende factor in zijn”.

Voor en door online radiostations
De verenigde-Online Radiostations (v-OR) is een stichting met als doel om de gemeenschappelijke belangen van online radio exploitanten te behartigen en de ontwikkeling en professionalisering van de online radiomarkt in Nederland stimuleren. Ieder online radiostation dat uitsluitend via internet te beluisteren, en niet in het bezit is van een AM, FM of DAB+ frequentie, kan zich aansluiten bij de v-OR.

Vier nieuwe radiostations sluiten zich aan bij v-OR

De stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR) heeft zich de afgelopen weken versterkt met 4 nieuwe online-radiostations. Soul Radio, Kinderradio.FM, ALLportsradio en New Business Radio hebben zich aangesloten bij de stichting.

"Toen we met onze stichting begonnen, was het voor de markt nog een beetje ‘de kat uit de boom kijken’ hoe de internet radiomarkt zich zou gaan ontwikkelen. Dat is inmiddels geen vraag meer en wij zien dan ook dat de markt steeds meer overtuigd is dat internet de nieuwe standaard gaat worden voor radio in plaats van de huidige FM. Mooi dus dat we ons de afgelopen tijd weer hebben kunnen versterken met vijf nieuwe online-radiostations, die allemaal vanuit hun eigen niche de nodige kennis en ervaring met zich meebrengen”, aldus v-ORzitter Lars Schotanus.

 

 

GOOISCH start samenwerking met Audax

Audax Publishing gaat voor de glossy GOOISCH...als lifestyle en de internetmuziekzender GOOISCH MUSIC de advertentie exploitatie verzorgen. Uitgever Peter Contant: "We hebben met Audax een duidelijke commerciele strategie voor ogen, die moet leiden tot een verbreding van de sales-activiteiten".

"Ook passen hier nieuwe branded modellen in die onze adverteerders meer mogelijkheden gaan geven op de diverse aan GOOISCH gelieerde platformen", aldus Contant.

Audax Publishing is uitgever van de titels Vriendin, Santé, Party, Royalty en Weekend. Ook tijdschrift Glossy behoort weer tot het porfolio.

www.gooisch.nl

 

Toekomst radio, miljoenen in DAB-radio voor niets?

Dat was de titel van de reportage in de uitzending van het TV programma Eén Vandaag over de Toekomst van Radio. De vraag die resteert is of er nog wel toekomst is voor DAB-radio met de snelle opkomst van internetradio.

Bekijk hier de uitzending!

v-OR opnieuw uitgebreid met online radiostation NEWb.FM

De stichting verenigde-Online Radiostations is opnieuw verder uitgebreid. Dit keer met het online radiostation NEWb, het leer-werkbedrijf van de Media en Entertainment Management opleiding van Hogeschool Inholland in Rotterdam. 2e jaars studenten werken gedurende 20 weken aan opdrachten die zij van zowel interne als externe opdrachtgevers krijgen. Een van de interne opdrachten is het runnen van NEWb radio. 

Taak van de studenten is het vergroten van de naamsbekendheid van het radiostation binnen en buiten Inholland. Ook wordt er veel aandacht geschonken aan de exploitatie en marketing van de zender, bijvoorbeeld door verkoop van radiospots aan collega groepen. Maar het gaat niet alleen om aansprekende programma's voor en door studenten, er is veel te doen met social media, Facebook, Twitter, Instagram. Het radiostation Newb.FM is een multimediaal station met een webcam in de studio, de website en wordt er ook promotie gemaakt door middel van posters, flyers, radiopromo's en de organisatie van events. Het station is te beluisteren via de app (android en appstore) via de website www.newb.fm en tunein met een mobile- en online stream.

Online radio luisteren sterk in populariteit gestegen

Radio.nl meldt dat uit onderzoek van het onafhankelijke onderzoeks- en consultingbureau MeMo2 blijkt dat één op de drie Nederlanders van 18 jaar en ouder weleens online naar de radio luistert. Dit betekent dat meer dan vier miljoen Nederlanders radio via het internet beluisteren, een aantal dat nog hoger ligt als ook het online luistergedrag van tieners wordt meegenomen.

De afgelopen jaren is online radio luisteren sterk in populariteit gestegen. Luisterde negen jaar geleden één op de vijf Nederlanders online naar de radio (Bron: NLO/Gfk), vandaag de dag ligt dat percentage al op één op de drie. Het eenrichtingsverkeer dat het begrip “radio” de afgelopen decennia is geweest, is volgens MeMo2 steeds verder aan het veranderen.

De reguliere radiostations die traditioneel op de FM-frequentie uitzenden, weten hun publiek ook online te bereiken. Echter vinden niet alleen de gevestigde radiozenders hun weg online, ook kleinere niche stations die inspelen op, en zich aanpassen aan jouw specifieke muzieksmaak zijn populair onder de online radioluisteraars. Daarnaast hebben ook programma’s zoals Spotify, Deezer en iTunes een ‘radio’ mogelijkheid met thema’s en persoonlijke voorkeur als drijfveren voor de digitale radio. Jij luistert niet alleen meer naar de radio, de radio luistert ook naar jou.

Internetradio kannibaliseert FM
Uit het onderzoek van MeMo2 blijkt dat 13% van de totale radioluistertijd, online luisterend wordt besteed. Een percentage dat hoogstwaarschijnlijk verder zal stijgen als naast UPC en Ziggo ook KPN in april 2014 start met de uitrol van haar landelijke wifinetwerk, en altijd en overal gratis internet steeds dichterbij komt. Een ontwikkeling die gevolgen kan hebben voor een plek waar nog voornamelijk naar de FM-radio wordt geluisterd: de auto.

Het inpluggen van je smartphone in de auto wordt steeds populairder en zal het luisteren naar de traditionele autoradio verder verdringen. Het ziet ernaar uit dat online naar de radio luisteren het “offline” radioluisteren kannibaliseert. Waar tien jaar geleden één op de vier internetgebruikers internet gebruikte om naar de radio te luisteren of TV te kijken, is dat nu gestegen naar 60% en verdringt het de traditionele media (Bron: CBS).

Ondanks dat het duidelijk is dat er steeds meer via het internet naar de radio geluisterd wordt, was nog niet eerder inzichtelijk hoe groot dit percentage precies is, en wat exact het netto additionele bereik is ten opzichte van het tradiotionele FM-radiobereik. MeMo2 heeft deze cijfers nu inzichtelijk gemaakt.

De cijfers
87% van de Nederlanders luistert weleens naar de radio: ofwel via een meer traditionele manier met een radiotoestel en FM-frequenties, ofwel via een andere manier zoals via het internet. Zo is het FM-bereik met 75% nog altijd aanzienlijk. De reguliere FM-zenders worden echter ook online goed beluisterd: 36% van de Nederlanders luistert naar FM- of internet only zenders via het internet. Hiervan geeft zelfs 6% aan niet naar deze zenders op een traditionele manier te luisteren en dus additioneel bereik.

Onder jongeren tot 34 jaar zijn de verschillen nog groter: Het FM-bereik daalt naar 70% en het online radio luisteren stijgt naar 43%. Her valt een additioneel bereik van 11% te behalen onder de online radioluisteraars. Kijken we daarnaast ook nog naar programma’s met een radiofunctie zoals Spotify radio, stijgt het additionele bereik naar 15%.

Het onderzoek van MeMo2 toont tevens interessante inzichten over het profiel van de online radioluisteraar. Zo wordt er vaker in de drie grote steden online naar de radio geluisterd en is de online radioluisteraar over het algemeen jonger, hoger opgeleid en fulltime werkend of student. Een feit dat hoogstwaarschijnlijk voortvloeit uit gewoonte van menigeen die tijdens het werk of studie radio wil luisteren, deze op de laptop of desktop aanzet.

75% van de online luistertijd wordt namelijk via de laptop en/of desktop geconsumeerd, aanzienlijk meer dan op de mobiele telefoon (15%) of de tablet (10%). De populairste manier om online radio te luisteren, is via de website van het desbetreffende radiostation; vier op de vijf online radioluisteraars geven aan op deze manier te luisteren.

Bron: MeMo2/Radio.NL 

 

GOOISCH MUSIC sluit ook aan bij v-OR

Online radiostation GOOISCH MUSIC van Peter Contant Publishing BV heeft zich ook aangesloten bij de Stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR).  

GOOISCH MUSIC is de non stop online muziekzender van de glossy GOOISCH als lifestyle. Het station brengt 24/7 de beste smooth hits en classic grooves. GOOISCH MUSIC is te beluisteren via www.gooisch.nl, diverse radioportals of de gratis GOOISCH MUSIC app.

“De aansluiting van GOOISCH MUSIC bij onze stichting valt precies in de periode dat door een onafhankelijk onderzoeksbureau bekend werd gemaakt dat de populariteit van online radio luisteren wederom sterk in populariteit is gestegen. Het geeft maar weer eens het belang van onze stichting aan. Daarnaast is het natuurlijk mooi dat GOOISCH MUSIC in de persoon van Peter Contant, voormalig lid van de Raad van Advies van de Veronica Radioschool, veel radiokennis en mediaervaring meebrengt naar onze stichting. Twee vliegen in één klap dus”, aldus v-ORzitter Lars Schotanus.

Peter Contant van GOOISCH MUSIC: “De combinatie van onze glossy GOOISCH met een eigen radiostation is in Nederland uniek, mede omdat adverteerders direct een cross mediaal platform hebben los nog van een blog, een website en Facebook. GOOISCH MUSIC levert graag een constructieve bijdrage aan de v-OR, omdat internetradio de komende jaren steeds meer een factor van betekenis gaat worden. De v-OR is momenteel het platform waarop plannen en ontwikkelingen van internetradio gedeeld kunnen worden door collega’s. Alleen door een gerichte collectieve aanpak, zoals de v-OR, kan internetradio een serieuze vervolgstap zetten.”  

Aantal luisteraars via tablet verdubbeld!


Het aantal luisteraars dat via een tablet op een radiostation afstemt, is gestegen naar één miljoen. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ van Intomart GfK. Het aantal is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Meer dan 2 miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder luisteren radio via hun smartphone.

De verwachting is dat de digitalisering in radiobeluistering de komende jaren verder zal groeien. Niet alleen via pc, laptop, smartphone of tablet, maar ook in de auto, zo komt uit het onderzoeksrapport naar voren.

Digitale radio is niet meer te stoppen


Met deze kop opende Het Parool de Media bijlage. De boodschap spreekt voor zich; internet radio heeft de toekomst! Een mooi en uitgebreid verhaal over digitale radio en de pioniers van internetradio. In dit uitgebreide artikel komt onder meer ook v-OR bestuurslid en Bas Barnasconi aan het woord over Pinguinradio.

"De oude FM-luisteraars sterven uit en daarom besloten we al vrij snel om voor digitaal te gaan," zegt Barnasconi. "De eyeopener waren mijn kinderen. Ze luisteren alle vier naar de radio, maar geen van hen heeft er een. Dat gaat allamaal via de mobiel. Dáár ligt de toekomst. Waarom zou je miljoenen betalen voor een FM-frequentie als de toekomst digitaal is?"     

Meer online radiostations sluiten zich aan bij v-OR


De online radiostations DeepFM, Talentradio.nl en Werken.fm hebben zich de afgelopen week aangesloten bij de Stichting verenigde-Online Radiostations (v-OR). De stichting werd dit voorjaar opgericht door Traffic Radio en Pinguinradio, met als doel om de internet radiomarkt verder te professionaliseren.

“Wij zijn zeer blij dat ook DeepFM, Talentradio.nl en Werken.fm zich hebben aangesloten bij de v-OR. Dit bevestigt de behoefte die er is aan onze stichting. De afgelopen tijd hebben we vanuit het bestuur van de v-OR ook met verschillende marktpartijen oriënterende gesprekken gevoerd. Ook hier werd het initiatief van de v-OR zeer positief ontvangen. Uit alle gesprekken kwamen twee belangrijke conclusies naar voren; internetradio heeft de toekomst en er is op dit gebied eigenlijk nog niets geregeld. Een schone taak voor onze stichting dus”, aldus v-ORzitter Lars Schotanus.

Stichting v-OR officieel opgericht


De stichting v-OR is een feit! Op 16 februari 2012 is de stichting v-OR officieel opgericht.

Initiatiefnemers van dit samenwerkingsverband zijn de internet stations Pinguin Radio en Traffic Radio.

Op de foto heffen de initiatiefnemers v.l.n.r. Lars Schotanus, Bas Barnasconi, Peter van der Meer en Jaco Bal het glas op de heugelijke feit. 

Veel automobilisten al online in de auto


Het gebruik van mobiel internet in de auto groeit snel! De helft van de Nederlandse automobilisten, met beschikking over een telefoon in de auto, beschikt al over mobiel internet op hun telefoon.

Van deze automobilisten maakt bijna de helft (45,1%) hier onderweg wel eens gebruik van. Het jaar ervoor was dit percentage nog (30,1%).

Radio luisteren via mobiel internet
Van de automobilisten die gebruik maken van mobiel internet luistert ongeveer 14% wel eens via mobiel internet naar de radio, terwijl 2,5% niet wist dat dit mogelijk was. Mannen maken vaker gebruik van deze functie dan vrouwen.

Bron: Het Nationale Automobilisten Onderzoek 2011