Online radio luisteren groeit in populariteit

Het komt steeds vaker voor: online naar de radio luisteren. In 2014 luisterde 44% van de Nederlanders online naar de radio en in 2015 is dit gestegen naar een maandbereik van 49%. Dit blijkt uit het jaarlijks online radio bereiksonderzoek dat MeMo² in opdracht van OMS en The Media Exchange heeft uitgevoerd.

Het online radio bereik kunnen we verdelen in drie categorieën: online FM radio (FM radiozenders online), online themazenders (The Media Exchange) en de muziekstreamingdiensten (Spotify, Apple Music etc). Online FM wordt met een maandbereik van 37% het meest beluisterd door de Nederlanders van 18 jaar en ouder. Naar de muziekstreamingdiensten luistert 29% minstens één keer per maand en naar de online themazenders die aangesloten zijn bij The Media Exchange luistert 28% (ruim 3,6 miljoen Nederlanders). Dit samen zorgt ervoor dat bijna de helft van de Nederlanders maandelijks online naar de radio luistert.

Voor de stijging in populariteit van het online muziek luisteren is een eenvoudige verklaring. Als luisteraar heb je de mogelijkheid om zelf je favoriete zenders en/of muziek te kiezen en te beluisteren wanneer je dat zelf wilt. Door in te schakelen bij een specifieke online themazender luister je naar muziek in het genre waar je op dat moment zin in hebt.

Online radio biedt kansen: impact online radio campagnes groot
De groei van online radio biedt ook kansen voor de adverteerder. De online radioluisteraar is vaak jong, hoog opgeleid en verdient een hoger salaris in vergelijking met gemiddeld Nederland of de reguliere FM-luisteraar. Online radiozenders worden daarnaast ook intensiever beluisterd. Dit zien we onder andere in het hogere gebruik van headphones door de online radioluisteraars ten opzichte van de reguliere FM-luisteraars. Ook de awareness is hoger voor de online radiocampagnes doordat de reclameblokken korter zijn dan bij de reguliere FM-zenders.

Bron: MeMo2

Reageer op dit bericht